Kookveldafzuiging

Artikel geplaatst op: 03-12-2022 | update datum: 13-04-2023

Kookveldafzuiging
Nieuwe trends en technologieën in keukenapparatuur volgen elkaar de afgelopen jaren in een snel tempo op. Waar afzuigkappen in het verleden veelal werden ‘verstopt’ in een keukenkast boven de kookplaat, werd de afzuigkap later juist dé blikvanger in de keuken.

Mede door de transitie van het koken op gas naar inductie zijn er de laatste jaren nieuwe technologieën ontwikkelt die het mogelijk maken om de afzuiging in het werkblad te monteren of in de kookplaat te integreren.

Kookveldafzuiging is momenteel de laatste trends op het gebied van afzuiging. Een traditionele afzuigkap kan in diverse keukenstijlen minder goed passen in het gehele keukenontwerp. Zeker als het gaat om een wat meer moderner of minimalistisch ontwerp. Een onopvallend afzuigingssysteem is in deze keukens meer dan welkom! Bijkomend voordeel is dat het hoofd stoten tot het verleden behoort en bij plaatsing in een kookeiland vrij zicht heeft!

Alles over kookveldafzuiging:
Uitleg over kookveldafzuiging

Bij de keuze voor kookveldafzuiging heeft u geen grote afzuigkap meer die boven uw hoofd en de kookplaat hangt, maar juist een strak en elegant ontworpen kookplaat die tegelijkertijd een goede afzuiging verzorgt.

In nieuwbouw woningen en bij nieuwe keukens wordt steeds vaker gekozen voor een keuken die écht deel uitmaakt van het leefgedeelte; een open keuken. Dit geeft vaak de volgende uitdagingen op het gebied van inrichting, apparatuur en leef geluid:
  • Het geluid van een afzuigkap tijdens het koken willen we graag tot een minimum beperken, zodat er in het woongedeelte geen overlast van is.
  • De geuren en dampen die vrijkomen tijdens het koken, willen we het liefst niet ruiken in het woongedeelte.

Kookveldafzuiging produceert een minimaal volume en kenmerkt zich door hoogwaardige afzuiging.

In de afgelopen jaren is kookveldafzuiging steeds verder ontwikkeld en daarmee ook steeds populairder geworden. Inmiddels hebben verschillende fabrikanten dan ook diverse modellen op de markt gebracht.


Uitleg kookveldafzuiging


Werkbladafzuiging in een nieuwe keuken.
Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken hoort natuurlijk het maken van keuzes in apparaten. Het voordeel van kookveldafzuiging in een nieuwe keuken is dat de maten vooraf kunnen worden doorgegeven. De keuken fabrikant kan zo rekening houden met de motorunit die in de keukenkast wordt geplaatst. Dit maakt de keuze voor verschillende types een stuk breder.

Kookveldafzuiging in een bestaande keuken.
In een bestaande keuken zijn er een aantal maatvoeringen waar rekening mee gehouden moet worden. Vaak komt het voor dat in een bestaande situatie een motorunit in de keukenkast, zonder het maken van aanpassingen, geen mogelijke optie is. Dit wil echter niet zeggen dat kookveldafzuiging niet geschikt is voor bestaande keukens.

De Schouw denkt graag oplossingsgericht mee, zo kunnen we samen met u kijken naar een passende oplossing! Mochten lades te hoog of te diep zijn dan kunnen wij deze vaak voor u aanpassen of vervangen. Zo kunnen wij de kast onder de kookplaat geschikt maken voor een moderne inductiekookplaat met afzuiging.


Waar moet u dan rekening mee houden?
Bij een bestaande keuken moet er rekening gehouden worden met het inleveren van ruimte. Heeft u een lade direct onder de kookplaat? Deze zal dan moeten worden aangepast of soms zelfs worden opgeheven (afhankelijk van de diepte van de lade). Veel mensen zien dit als een pijnpunt, maar met alle voordelen van kookveldafzuiging is deze ruimte zo vergeten!

Wat is de ruimte tussen vloer en de onderkant van uw keukenkast (plinthoogte)? Bij sommige types wordt deze ruimte gebruikt voor de afvoer van de afgezogen, gereinigde, lucht.

Denk aan het geluidsniveau en afzuigcapaciteit. Deze laatste kan verschillen per model. Het is belangrijk dat de werkbladafzuiging voldoende capaciteit heeft om de keuken vrij te houden van vocht en kookluchten. Hoe hoger de capaciteit, hoe beter de afzuiging in staat is deze dampen af te voeren. Dit is tevens weer afhankelijk van de grootte van de keuken.


Hoe ziet de keukenkast onder de kookveldafzuiging eruit?


De kast onder de kookplaat is mede bepalend voor de mogelijkheden en de kosten welke verbonden zijn voor het vervangen van uw (gas)kookplaat. Bevinden er zich laden of deuren in deze kast? Hoe diep zijn de lades? Hoe hoog zijn de lades? Allemaal bepalend in verband met de inbouwdiepte van de werkbladafzuiging welke gemiddeld 20 cm diep is.

Omdat de motor van de afzuiging zich onder de kookplaat in de keukenkast bevindt is het belangrijk om bij een bestaande keuken vooraf op de hoogte te zijn van bovenstaande afmetingen. Hieronder een voorbeeld van hoe zo’n unit in de keukenkast er uit ziet.

(Zoals hierboven te zien is er gekozen voor recirculatie. Dit wil zeggen dat de lucht, gefilterd door koolstoffilters, weer terug de ruimte in wordt geblazen. De mogelijkheden hiervoor worden in het stuk ‘recirculatie’ besproken.)

De afzuigunit is mooi verwerkt in de keukenkast, wat aan de buitenkant niet is te zien!


De voordelen van kookveldafzuiging


    +      Beter afzuigresultaat.
Door direct bij de bron af te zuigen, heeft u minder last van kookluchten. Bij een traditionele afzuigkap wordt al gauw 25% van de kooklucht niet afgezogen. Kookveldafzuiging haalt, met gebruik van speciale pannen, soms zelfs 100%

    +      Reductie van geluid.
Het verschil is significant. Een kookplaat met afzuiging maakt gemiddeld 20Db minder geluid dan een afzuigkap op oor hoogte. Per merk, type en uitvoering kan dit verschil behoorlijk groter of kleiner zijn.

    +      Onbelemmerd zichtveld.
Misschien wel het meest aansprekende voordeel, geen hinderlijke afzuigkap meer in beeld! Dit betekent meer ontwerp mogelijkheden en fraaiere oplossingen voor uw keuken!

    +      Eenvoudig schoon te maken.
Bij de meeste kookplaten met afzuiging bevindt het vetfilter zich binnen handbereik. Heel wat makkelijker schoonmaken dan bij een traditionele afzuigkap.

    +      Relatief lage aanschafprijs.
Een losse inductiekookplaat en een losse afzuigkap, uitgaande van vergelijkbare kwaliteit, bent u nagenoeg hetzelfde bedrag kwijt. Met de voordelen van een kookveldafzuiging lijkt ons de keuze snel gemaakt!


Verschillende soorten kookveldafzuiging


Er zijn twee soorten werkbladafzuigingen die veel voorkomen:
Opera Nivel

1. Kookveldafzuiging in het midden van de kookplaat.


Hierboven is duidelijk te zien dat in het midden van de kookplaat zich twee gleuven bevinden die het stoom afzuigen zodra de kookplaat wordt aangezet. Direct daaronder bevindt zich de motorunit die ervoor zorgt dat het stoom netjes wordt afgevoerd.


+             Dit zorgt ervoor dat de kookplaat altijd strak en vlak in zijn design blijft.

+             Het filter is makkelijk te vervangen door de ‘lade’ die zich onder de kookplaat (in het keukenkastje) bevindt, uit te schuiven.De Novy Panorama 42120 is een voorbeeld van een kookveldafzuiging met downdraft afzuigoplossing2. Downdraft afzuigkappen


De zogenoemde ‘downdraft afzuigkap’. Wat op het moment op de kookplaat ‘staat’ is de afzuigunit, die vlak boven de pannen de dampen afzuigt. Deze afzuigunit is bij veel modellen in hoogte verstelbaar, afhankelijk van de hoogte van uw pannen die u op dat moment gebruikt.

Wanneer u klaar bent met koken en er geen dampen meer vrijkomen, verdwijnt de afzuigunit in de kookplaat! Waarna u een vlakke kookplaat overhoudt. Begint u weer met koken, dan zal deze weer tevoorschijn komen.

+             De afzuiging vindt vlak boven de pannen plaats, hierdoor wordt het optimale afzuigresultaat behaald.
+             Kookoppervlakte is egaal als de unit zich in de kookplaat bevindt.


Installeren kookveldafzuigingEen inductie kookplaat, met of zonder afzuiging, wordt aangesloten op een meerfasen elektra aansluiting. Als u overstapt van gas naar inductie zal er een elektrotechnische aanpassing gemaakt moeten worden in de keuken.

Veel inductie kookplaten, met of zonder afzuiging, hebben een minimale aansluitwaarde van 7,4 kW nodig. Dat wil zeggen 2 Fases van 16 Ampère. Boven 7,4 kW is 11,4kW ( 3 Fase 16 Ampère) noodzakelijk.

De monteurs van De Schouw zijn gediplomeerd om de kookplaten aan te sluiten op een perilex aansluiting in uw keuken. Eventuele aanleg van de benodigde elektra voorziening vanuit de groepenkast naar de keuken dient door een erkend elektricien te geschieden. Wij hebben hierbij diverse contacten en kunnen desgewenst dit proces met onze expertise ondersteunen.

De elektricien zorgt voor een 2- of 3 Fase aansluiting met een Perilex stopcontact, deze is nodig om de kookplaat aan te sluiten. Soms is een meerfasen aansluiting niet mogelijk. Daarom is het belangrijk voor aankoop dit reeds te controleren via uw electricien zodat u achteraf eventuele teleurstellingen voorkomt.


Perilex stekker en stopcontact
Recirculatie of afzuiging naar buiten?Het volgende aandachtspunt is het kiezen voor recirculatie of afzuiging naar buiten. Voordat we hier een keuze in maken moeten we eerst weten wat recirculatie precies inhoud.


Mocht er gekozen kunnen worden voor afzuiging naar buiten is dit in de meeste gevallen de beste oplossing. Afzuiging naar buiten is stiller en wordt daardoor ook vaak als de betere optie gezien. Bij nieuwbouw huizen is dit in de meeste gevallen echter niet meer toegestaan of mogelijk.
Koolstoffilter
Bij recirculatiesystemen blijft de lucht in de ruimte. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte. De lucht komt er gereinigd terug uit. Dit gebeurd allemaal door middel van een koolstoffilter.

Koolstoffilters
Een koolstoffilter gaat gemiddeld 6 maanden mee. Daarnaast filtert het ongeveer 85 tot 90 % van de geurtjes uit de kooklucht. Dit is minder dan bij een luchtafvoer naar buiten. Bovendien is de zuigkracht minder goed als de afzuiging gerecirculeerd is. Ook worden geurtjes minder effectief weggehaald met het recirculatiesysteem. Dit komt doordat geurtjes met het filter enkel geneutraliseerd kunnen worden, maar niet daadwerkelijk afgevoerd kunnen worden.

Afzuiging naar buiten is voor u geen optie, maar u wilt ook niet om de 6 maanden het koolstoffilter hoeven te vervangen. Dan is wellicht een plasma filter de beste optie.


Plasmafilters
Plasma filters zijn oorspronkelijk bedacht voor het effectief elimineren van bacteriën, virussen en allergenen. In eerste aanleg voor ziekenhuizen en bedrijven. Uiteraard zijn deze oplossingen niet echt geschikt voor toepassingen in woningen. Tegenwoordig heeft het plasmafilter ruimere toepassingen. Niet alleen bedrijfsmatige maar ook in huishoudelijke sferen. Voor ons is uiteraard het plasmafilter in combinatie met een kookplaat met afzuiging interessant!

De normale filtering van kookluchten gaat eerst altijd door een vetfilter en daarna door een filter wat de lucht ontdoet van kookluchten. Meestal is dat een koolstoffilter. Echter zien we steeds vaker een plasmafilter als alternatief. Hiervan is de werking als volgt: De kookluchten worden door het plasmafilter geblazen. In dit filter wordt door een hoogspanningsveld opgewekt oxidatie- en reactie proces, de kook geuren en verontreinigde luchten geëlimineerd. Hiermee bent u meteen verlost van bacteriën, pollen en allergenen. Het resultaat is lucht die als zuurstof, vochtige lucht en CO2 wordt teruggeblazen.

Een plasma filter is duurder in aanschaf maar dat brengt ook gemakken en voordelen met zich mee. Zo is de gemiddelde levensduur van een plasmafilter 10 tot 12 jaar en hoeft in de tussentijd niet vervangen te worden. Het voordeel ten opzichte van een koolstoffilter is dat een plasmafilter 99% van alle kook- en braadgeurtjes filtert. De meeste merken die kookveld afzuig kookplaten aanbieden zijn geschikt voor plasma filters. Er zijn plasmafilters die speciaal gemaakt zijn voor specifieke kookplaten en/of oplossingen.


PlasmafiltersRecirculatie:

+  Eenvoudige en goedkope montage.
+  Kan ik elke keuken, ook in passiefhuizen of energie neutrale woningen, worden geïnstalleerd.
Designvrijheid (bijv. kookeiland kan vrij worden geplaatst).

- Actieve Koolfilter moet regelmatig worden vervangen.
- Luchtvochtigheid blijft in de woonruimte.


Luchtafvoer:
+ Onderhoudsvriendelijke, filter hoeft niet vervangen te worden.
+ Bij luchtafvoer wordt de luchtvochtigheid naar buiten getransporteerd

- Energieverlies in de winter, want warme verwarmingslucht wordt afgezogen en naar buiten getransporteerd.
- Slechts tot op zekere hoogte geschikt voor passiefhuizen en energie neutrale woningen.


V-Zug Fusion


Speciale pannen voor kookveldafzuigingAls u overstapt naar inductie is de aanschaf van nieuwe pannen niet onbelangrijk. Het verschil tussen inductie pannen en “normale pannen” is dat inductie pannen voor een deel uit ferromagnetisch materiaal bestaan. Wanneer dit materiaal in aanraking komt met een inductie kookplaat ontstaat een reactie waardoor de kookplaat activeert en de pan razendsnel lokaal wordt verhit.

Omdat bij werkbladafzuiging het afzuigveld zich onder de pannen bevind, zijn hier speciale pannen voor ontworpen. De pannen van Berghoff zijn hier een mooi voorbeeld van.

Bij deze pannen is in de zijkant een inkeping gemaakt om het stoom te begeleiden naar de onderkant waardoor het makkelijker is voor de kookplaat om het stoom af te zuigen. Hieronder is daar een mooi voorbeeld van te zien.


Berghoff downdraft pannenset


Kookveldafzuiging zelf proberen in onze winkelIn onze showroom in Bussum geven wij u maar al te graag nog meer aanvullende informatie over kookveldafzuiging en laten wij graag een demonstratie aan u zien.V-Zug fusion kookveldafzuiging

V-ZUG Fusion


Houdt u van flexibiliteit, maar wilt vooral rustig kunnen koken? Kies dan voor het fusion-kookveld. Zijn elegante maar sobere disgn is één pluspunt, maar ook de Optilink-functie maakt hem bijzonder geliefd. Met de Optilink functie kunnen de kookplaat en afzuiger met elkaar communiceren zodat automatisch, op basis van de hoeveelheid kooklucht, de juiste afzuigstand bepaald wordt.

Belangrijkste voordelen op een rij:
- Bediening: TouchControl
- Hero-Name: Fusion
- OptiGlass
- OptiLink
- Breedtenorm: 80.0 cm
- Afvoerlucht
- Design Front: BlackDesign
- Raam: DualDesign


31-68 dB
Aansluitwaarde: 7,4 kW
Maximale afzuigcapaciteit: 582,8 m3/u


Bekijk V-Zug Fusion kookveldafzuiging

Opera Nivel kookveldafzuiging

Opera Nivel


Deze kookplaat is voorzien van een dubbele afzuiging, beschikt over een Powerboost functie voor elke zone en heeft een directe bediening met behulp van een slider bediening. De zones zijn verder voorzien van een timer functie voor het inregelen van de gewenste bereidingstijd. De beide zones links op de kookplaat zijn door middel van de bridge functie als 1 grote zone te koppelen.


Er zijn drie verschillende uitvoeringen van de Opera Nivel:


- DNI93B120; is voor luchtafvoer naar buiten of om er een plasmafilter aan toe te voegen.
- DNI93C120; is recirculatie, fabrieksoplossing – geen plasmafilter meer nodig
- DNI83B121 of DNI93C121;  technisch gelijk aan bovenstaande, echter zit er een RVS frame om de kookplaat heen.


Belangrijkste voordelen op een rij:
- 3-voudige filtratie (vet, condensaat en geur)
- Extractie via twee slots parallel aan de kookzones
- Technische lade voor eenvoudige reiniging
- Vlak geïntegreerd mogelijk
- Timer voor elke zone
- 5x boost functie
- opwarmfunctie, grillfunctie, pauzefunctie, terugroepfunctie
- Kinderbeveiliging


60-62 dB(A)
Aansluitwaarde: 10,60 kW
Maximale afzuigcapaciteit: 1000 m3/u


Bekijk Opera Nivel kookveldafzuiging

Bosch PIE611B15E kookveldafzuiging

Bosch PIE611B15E


Deze kookplaat beschikt over vier losse kookzones die niet te koppelen zijn, wel beschikt deze kookplaat over een power functie en een Restart functie; als je pan overkookt, schakelt de kookplaat zichzelf automatisch uit en slaat de laatst gekozen instellingen op.
Met touchcontrol heeft u een gemakkelijke selectie van de kookzonde om vervolgens het vermogen eenvoudig in te stellen.

Belangrijkste voordelen op een rij:
- Restart functie
- Overkook beveiliging
- Makkelijk uitneembare vetfilter
- Professioneel koken
- Easy touch timer
- 17 kookstanden
- Restwarmte indicator
- Pan waarneming
- kinderbeveiliging
- tijdsbegrenzing
- powermanagement functie


69-74dB
Aansluitwaarde: 7,4 kW
Maximale afzuigcapaciteit: 500 m3/u

Bekijk Bosch PIE611B15E kookveldafzuiging

Novy 1851 Easy kookveldafzuiging

Novy 1851 Easy


De Novy 1851 Easy is een 80cm. Brede inductie kookplaat met afzuiging uitgevoerd met 4 inductie zones waarbij in het midden de afzuiging is geplaats. Deze werkbladafzuiging is alleen geschikt voor afvoer van de kooklucht naar buiten. Voor de recirculatie oplossing moet u de Novy 1861 hebben.


Deze kookplaat beschikt over een extra groot kookoppervlak en is zowel mogelijke als opbouw en vlakbouw.


Belangrijkste voordelen op een rij:
- Geoptimaliseerde airflow door elegante afwerking Eenvoudig in onderhoud
- Extra groot kookoppervlak
- Bediening Rode slider touch bediening
- Aantal vermogenstanden 9 + Power
- Timer per zone: Ja
- Kookwekker: Ja
- Stop&Go: Ja
- Warmhoudfunctie 70°
- Automatische brugfunctie flexzones: Ja (2x)
- Restwarmte indicatie: Ja
- Aankookautomaat: Ja
- Vergrendeling bedieningspaneel: Ja
- Automatische pan herkenning: Ja
- Grill functie: Ja


22-67 dB
Aansluitwaarde: 7,52 kW
Maximale afzuigcapaciteit: 1051,4 m3/u

Bekijk Novy Easy 1851 kookveldafzuiging

Novy Panorama kookveldafzuiging

Novy Panorama


De Novy Panorama is een inductie kookplaat met werkblad afzuiging van 12cm hoog. breed uitgevoerd in een panorama opstelling. Daarbij zijn de 5 zones naast elkaar geplaatst waardoor deze ideaal te gebruiken is in bijvoorbeeld een kookeiland.
De afzuiging is direct achter het inductie kookgedeelte geplaatst en heeft een vooringestelde preset-functie. Praktisch verder is het een eenvoudige onderhoud en de mogelijkheid voor opbouw en vlakbouw plaatsing.


Belangrijkste voordelen op een rij:
- Brugfunctie flexzones: Automatisch
- Flexzones: 2
- Grill functie: Ja
- Chef functie: Ja
- Automatische pot detectie: Ja
- Warmhoudfunctie (°C): 70°C
- Restwarmte aanduiding: Ja
- Kinderbeveiliging: Ja
- Stop&Go functie: Ja
- Veiligheidsuitschakeling: Ja
- Timers: Kookwekker / Timer per Zone / Aankookautomaat / Count-up timer


41-71 dB
Aansluitwaarde: 7,40 kW
Maximale afzuigcapaciteit: 582.8 m3/u


Bekijk Novy Panorama kookveldafzuiging

Gaggenau CV282101 kookveldafzuiging

Gaggenau CV282101


De Gaggenau CV282101 is een 80 cm. brede Inductiekookplaat inclusief afzuigsysteem 200 Serie, 2 flexibele zones, booster, automatische panherkenning, warmhoudfunctie, braadsensorfunctie, twistPad-bediening met afneembare magneetknop, afzuigsysteem met intensiefstand en een  capaciteit 636 m3/h

Belangrijkste voordelen op een rij:
-
Deze kookplaat beschikt over een draaiknop.
- Flexfunctie voor het combineren van de rechthoekige kookzones
- Vrij positioneren van kookgerei binnen de aaneengeschakelde kookzones
- Zeer efficiënt afzuigsysteem geïntregeerd in de kookplaat
- Volautomatische werking van het afzuigsysteem
- Metalen vetfilter, eenvoudig uitneembaar en vaatwasbestendig
- Panherkenning
- Professionele kookfunctie


55-72 dB
Aansluitwaarde: 7,4 kW
Maximale afzuigcapaciteit: 627m3/u


Bekijk Gaggenau CV282101 kookveldafzuiging


Steel Mistral - 90 cm. breed fornuis met kookveldafzuigingDrie revolutionaire producten in één; wij noemen dit de MISTRAL. Het eerste fornuis ter wereld waarin een oven, inductiekookplaat en kookveldafzuiging gecombineerd wordt!

De borstel loze high-performance motor heeft een afzuigcapaciteit van 700m3/per uur verdeeld over vier standen met een maximaal geluidsniveau van slechts 63dB. Hierdoor worden kookluchten zeer effectief en geruisloos afgezogen.


De Mistral is standaard voorzien van koolstoffilters, geschikt voor plasma techniek en luchtafvoer rechtstreeks naar buiten. De multifunctionele hetelucht oven heeft een netto capaciteit van 91 liter en is uitgerust met de nieuwe en gepatenteerde INNVENT-ventilatietechniek. Twee ventilatoren draaien in tegenovergestelde richting, wat zorgt voor de perfecte heteluchtverdeling over de gehele oppervlakte op alle niveaus.

De FLEX-zone inductie techniek laat zich bedienen door oerdegelijke massief stalen bedieningsknoppen, welke vanzelfsprekend aan de voorzijde van het fornuis zijn geplaatst. Deze zijn niet alleen gemakkelijk bij het bedienen van de inductie zones, maar zorgen tevens voor meer ruimte op het inductiekookveld.


De oven heeft een maximaal temperatuurbereik van 315°C. Het full color TFT scherm is eveneens middels bedieningsknoppen elektronisch instelbaar en geeft indien gewenst de kerntemperatuur van het gerecht weer. De soft-close deurscharnieren zorgen voor een geruisloze deursluiting.


Nu in onze showroom!

Bij De Schouw geven we maar al te graag een goed advies over keukenapparatuur & witgoed! Kom langs bij onze showroom zonder afspraak en mis deze wereldprimeur niet!


Bekijk Steel Mistral kookveldafzuiging

1-36 of 146