Nieuwe Elementi di Cucina fornuizen maken grootse indruk

Artikel geplaatst op: 25-01-2024 | update datum: 02-02-2024
Het nieuwe Elementi di Cucina fornuis afgebeeld in groen met zwarte details
Als liefhebber en specialist op het gebied van fornuizen ben je altijd op zoek naar nieuwe pareltjes. Fornuizen die onderscheidend zijn in design, specificaties of functionaliteit. Helaas is het aanbod brede design fornuizen niet heel breed en moeten we het meestal hebben van nieuwe ontwikkelingen van onze huidige leveranciers. Maar de introductie van de nieuwe fornuizen van Elementi di Cucina bracht daar sinds lange tijd verandering in. De hoogste tijd dus om af te reizen naar Enschede voor een bezoek aan de gebroeders Ter Braak.

Interessante informatie

Het Nederlandse merk Elementi di Cucina

Het merk Elementi di Cucina is al enige jaren op de markt en bood in deze periode diverse oplossingen voor koken en afzuigen. Het merk wordt compleet gebouwd in Nederland (Enschede) en is daarmee ook volledig met het oog op de Nederlandse eindgebruiker. De nieuwe lijn fornuizen is echter een compleet nieuwe ontwikkeling geworden voortkomend uit nieuwe inzichten, een technisch andere kijk op fornuizen dan het huidige aanbod en de reeds opgedane ervaringen van de afgelopen jaren. Hiermee zijn de heren aan de slag gegaan en hebben een geheel nieuwe platform ontwikkeld als basis voor de komende jaren.
Unieke specificaties


Inductie koken

Het kookgedeelte onderscheid zich met hoog rendement inductie spoelen (compleet eigen vernieuwde ontwikkeling) van 2200 Watt welke door middel van Dual Control zijn aan te sturen: dus zowel via de tiptoetsbediening aan de bovenzijde als ook via de knoppen. Zeer praktisch omdat u enerzijds overzicht heeft en anderzijds via de knop snel, nauwkeurig en ook met natte handen de standen eenvoudig kunt inregelen.

Het vermogen van 2200 Watt lijkt relatief laag, maar vanwege het hoge rendement vindt er veel meer warmteoverdracht plaats naar de pan toe dan bij andere spoelen. Hierdoor wordt met een lager vermogen toch een vergelijkbaar rendement behaald waardoor niet alleen energie wordt bespaard, maar het ook mogelijk is om met 2-fasen elektra aansluiting beter te kunnen koken. Tot slot zijn alle zones (voor en achter) ook te koppelen als bridge zone zodat u ook een braadslede, grillplaat, teppanyaki of langwerpige pan kunt gebruiken.

Nieuwe Elementi di Cucina fornuizen maken grootse indruk


Zeer zuinige oven

De ruime en zeer energie zuinige oven beschikt over een groot aantal functies zoals grill, hetelucht, onder/bovenwarmte en diverse combinatie mogelijkheden en wordt aangestuurd door middels van een uniek stuk intelligentie. Via het display is het hierbij mogelijk de oven geheel naar eigen wens aan te sturen: van eenvoudig in te stellen voorgeprogrammeerde recepten tot het handmatig inregelen van het gewenste kookprogramma: alles is echt heel simpel en logisch opgebouwd.

De oven is instelbaar van 50 tot 250 graden, waarbij bewust gekozen is voor deze maximale temperatuur vanwege energiebesparing. Net als een auto veel meer gaat gebruiken als je 180 km/uur rijdt in plaats van 120 km/uur geldt dit ook bij een oven, terwijl ook met een temperatuur van 250 graden dezelfde prestaties behaald kunnen worden. Uniek is de super snelle opwarmtijd van de oven in 5-6 minuten tijd naar een temperatuur van 180 graden.

De oven is standaard uitgevoerd met een draaispit voor de bereiding van grotere stukken vlees en vis en is voorzien van een kernthermometer. Daarmee kunt je de temperatuur binnenin het vlees meten zodat je bij het bereiken van de juiste binnentemperatuur weet dat de bereiding is afgerond. Ideaal voor een goed eindresultaat. Tot slot is de oven voorzien van een hulpprogramma voor het eenvoudiger reinigen van de binnenzijde van de oven.

Opbergruimte onder de oven

Bij het inductie fornuis met 6 zones is een praktische lade onder de oven geplaatst, terwijl de fornuizen met afzuiging beschikken over een klep met daarachter een beperkte opbergruimte (vanwege de aanwezigheid van het plasmafilter).


Uitleg van de voordelen van het kookgedeelte met 6 inductie zones

Inductie fornuizen met 6 zones

De fornuizen met 6 zones in een breedte van 90 centimeter bieden de oplossing voor ieder huishouden. U heeft 6 hoog rendement 6 zones met een vermogen van 2200 Watt per zone tot u beschikking waar u alle kanten mee op kunt. Denk daarbij ook aan de mogelijkheid van koppelen met de bridge zone voor gebruik van een braadslede of teppanyaki op het kookgedeelte.Inductie fornuis met afzuiging in 90 cm. breed in het zwart

Inductie fornuizen met afzuiging

Naast de inductie fornuizen met 6 zones is de complete lijn ook leverbaar als fornuizen met afzuiging. De ovens bij deze modellen zijn volledig hetzelfde, het verschil is alleen het inductie kookvlak. Dit kookvlak heeft 4 inductie zones (2 links en 2 rechts) en heeft in het midden een hoogwaardige afzuiging met een max. vermogen van 800 m3/uur. Dit is een bewuste overcapaciteit zodat op een lager vermogen de motor veel stiller draait. In combinatie met de hoogwaardige geluidsisolatie en andere slimme aerodynamische oplossing is deze afzuiging ongeëvenaard geluidsarm. Een zeer groot pluspunt ten opzichte van andere merken.

Standaard met geïntegreerde recirculatie oplossing

Praktisch bij de nieuwe inductie fornuizen met afzuiging is het fraai weggewerkte plasmafilter onderin het fornuis. Dit filter zorgt voor een 99,96 % verwerking van de kooklucht welke - in combinatie met het 7 laagste vetfilter - de praktische oplossing voor ieder huishouden biedt.

Strak en klassiek design

De complete lijn fornuizen is in design en kleuren leverbaar in 70 verschillende uitvoeringen. Zo kan zowel het model met 6 zones als ook het model met kookveldafzuiging geleverd worden in een strak design voor de moderne keuken als ook in een klassiek design voor de landelijke keuken. En daarbij horen natuurlijk bijpassende strakke of klassieke knoppen en grepen om het verhaal compleet te maken. Tel daarbij het aantal kleuren op waarin de fornuizen standaard leverbaar zijn dan ontdekt u dat er echt iets te kiezen valt. Fraai daarbij is ook de mogelijkheid om niet voor de standaard ronde maar juist voor de strakke vierkante poten te kiezen. Een keuzeoptie die geen enkel ander merk aanbiedt maar wel heel goed past in het huidige aanbod keukens.
De beste fornuizen voor 2-fasen aansluiting

De overstap van een gas fornuis naar een inductie fornuis is zeker niet altijd makkelijk. Naast de keuze voor het juiste fornuis dient ook het elektra verhaal meegenomen te worden. Bijkomende kosten waar zeker rekening mee gehouden dient te worden. Voor optimaal gebruik van de nieuwe Elementi fornuizen wordt een 3 fasen 16 Ampère aansluiting geadviseerd. Maar deze nieuwe lijn fornuizen is zo slim ontwikkeld dat u met ene 2-fasen 16 Ampère aansluiting ook goed uit de voeten zou kunnen. In tegenstelling tot andere merken wordt bij dit fornuis namelijk perfect gebruik gemaakt van het compleet aanwezige vermogen.

Inductie fornuis met 6 inductie zones


Even een voorbeeld om het verschil duidelijk te maken:
Bij vrijwel alle 90 cm. Inductie fornuizen gaat er standaard 1 fase vast naar de oven. Ook als de oven niet gebruikt wordt bent u 1 fase hieraan kwijt. Als u thuis dus een 2-fasen aansluiting heeft en u wilt alleen koken met de zones heeft u maar 1-fase hiervoor beschikbaar. Dat betekent in de praktijk dat er maar op 2 zones gekookt kan worden en dat u – als u de derde zone inschakelt – het vermogen van de eerste 2 ingeschakelde zones omlaag gaat.

Bij het nieuwe Elementi fornuis is dit heel anders geregeld. Daar is de fase aansluiting van de oven gecombineerd met de 2 linker kookzones. Hierdoor wordt veel slimmer omgegaan met de beschikbare energie: als u daar de oven niet gebruikt, dan heeft u gewoon 2 fasen beschikbaar voor het kookgedeelte. Daarmee kunt u dus op 4 zones volledig koken. Tel daarbij op dat het rendement van de inductie zones veel hoger ligt en het vermogen lager (slechts 2200 Watt) en u snapt dat eigenlijk volwaardig kunt koken. Want in de praktijk gaat u eigenlijk nooit 4 zones op vol vermogen laten draaien, want dan kookt de boel over of loopt u het risico op aanbranden bij braden.

Indien u vervolgens bij de nieuwe Elementi fornuizen de oven alsnog inschakelt dan wordt automatisch het kookgedeelte met de hoogste stand ‘uitgeschakeld’ als er te weinig vermogen beschikbaar is zodat de oven zonder problemen en met voorrang gebruikt kan worden.

Nu ook te bekijken in onze winkel in Bussum

De eerste modellen uit de nieuwe serie - de IC9034-PG-MZ-B in groen met zwarte details en de volledig mat zwarte EM9036-MZ-B - zijn nu ook in onze winkel in Bussum te bekijken. Dit 90 cm. brede fornuis met afzuiging in het groen én de volledig zwarte 6-pits uitvoering staan aangesloten zodat geluid, bediening e.d. ervaren kan worden.

1-36 of 38