Waarom Smeg en Boretti fornuizen/kookplaten met gas niet in het buitenland gebruikt mogen worden

Aangezien SMEG Nederland alleen de officiƫle Nederlandse fornuizen levert voor gebruik in Nederland staat duidelijk op onze website vermeld dat een fornuis met gas kookvlak of met gas oven niet in het buitenland gebruikt kan worden. Voor de goede orde vermelden wij hier nog even bij dat inductie of elektrische fornuizen van SMEG wel gewoon in het buitenland gebruikt mogen worden omdat deze voor heel Europa geproduceerd worden.

Merken als FALCON, STEEL, AGA en VIKING hebben wel de mogelijkheid om een origineel voor Belgisch geschikt fornuis te leveren en voor deze merken geldt onderstaand verhaal dus niet. Deze fornuizen dienen echter specifiek voor het door u gewenste land besteld te worden. Geeft u dit dus duidelijk aan bij uw bestelling !


De officiele bepaling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit luidt hierbij:
De inspuiter is een essentieel onderdeel in het gascircuit van het gastoestel en moet tijdens de fabricage zijn aangebracht en zonodig zijn ingesteld voor de te gebruiken gassoort en gasdruk. De fabrikant is hiervoor verantwoordelijk, hetgeen hij verklaart met het aanbrengen van de CE-markering en het opstellen van de EG-verklaring van overeenstemming. De opschriften, in bijzonder de aanduiding van de juiste gassoort(en) en gasdruk(ken) waarvoor het gastoestel is ingesteld, moeten op het gastoestel, op de verpakking en in de gebruiksaanwijzingen zijn vermeld. De NVWA vindt het niet acceptabel dat die verantwoordelijk voor het gascircuit van het gastoestel en de aanwezigheid van de juiste aanduidingen bij de gebruiker wordt gelegd door het los bij leveren van inspuiters. Dit acht de NVWA in strijd met inhoud (Bijlage I onder 3.1.11) en doel van het Besluit gastoestellen resp. de Richtlijn gastoestellen (2009/142/EG).